RSS FEED

Sayfalar

Sosyalistforum’un yasal sorumlusuna iki dava birden.

Sosyalist Forum’a 2 ayrı dava açıldı

Türkiye’nin ilk Sosyalist forum olan sosyalistforum.org’un yasal sorumlusu hakkında, “Halkı Askerlikten Soğutma”, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” ve “Atatürk’e Hakaret” ten dava açıldı.

Halkı askerlikten soğutma¨ (TCK 318), “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” (TMK 7/2 Maddesi) ve “Atatürk’e Hakaret” ten yargılanmasına başlanan sosyalistforum.org site yöneticisi Yaver Apaydın, geçtiğimiz gün gittiği Konya-Yunak Adliyesinde yaklaşık 3 saat savcılıkta ifade verdi.

ÖZGÜR BASIN SUSTURULMAK İSTENİYOR

İlk duruşması Nisan ayında görülecek olan davanın, iki ayrı dava şeklinde olacağını belirten Yaver Apaydın, adliye önünde Sosyalist Gazeteye yaptığı açıklamada; “İkisinden de ceza verebilirler ancak bu TC’nin ayıbı olur. Şimdiye kadar birçok gazeteci bu şekilde adli kovuşturmalara tabi tutuldu, yargılandı ve haklarında hapis cezası verildi. Türkiye’de özgür basını susturmak için her türlü yaptırım uygulanıyor. Bu bazen yüksek para cezası, bazen hapis cezası olabiliyor. Yüzlerce yayın organı ve gazeteci bu şekilde susturulmaya çalışıldı. Kapitalist rejim, muhalif yayın organları ama özellikle de emekçilerin sesi olan yayın organlarına bu şekilde baskı uygulayarak aynı zamanda halkın “Haber Alma Hakkı”nı engellemeye çalışıyor. Bu dava ile birlikte anlıyoruz ki, artık internet yayınlarına da sistemli bir baskı uygulanmaya başlandı. Özgür basın emekçilerine, “İnternette Sansür” ve “Halkın Haber Alma Hakkı”nı engellemeye çalışanlara karşı dayanışma içerisinde olmaları yönünde çağrı yapmak istiyorum.

Yaver Apaydın’ın ilk duruşmasının, 26 Nisan 2010 tarihinde Adana Adliyesinde olduğu bildirildi.

Sosyalist Gazete ve Sosyalist Forum konuya ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamanın tam metni şöyle:

Demokratik Açılım adı altında, kendi çürümüş demokrasileri gereği ,her gün işçi ve emekçiler üzerinde baskı ve zor uygulayanlardan, en ufak bir hak arama mücadelesini şiddetle bastıranlardan , kendi hukuk anlayışlarını bile doğru dürüst göstermeleri, bu kurallara uymaları beklenemez.

Bu bağlamda, kendi köhnemiş düzelerine karşı çıkan sol basının da ,sol internet sitelerinin de, bu kokuşmuş hukuk anlayışından pay almaması düşünülemez.

Dillerine pelesenk ettikleri “açılım” ve açılımla kesildikleri Demokrasi havarilikleri, her gün hatta her dakika naylon bir balon misali gürültüyle patlıyor. 12 eylül’ün karanlığından kalma anayasalarıyla, ülkeyi düşünen, muhalif olan her bireye ve kuruma zehir etmekte yarışan egemenler, “açılım” ve demokrasi palavralarıyla kitleleri kandırmak ve sürü gibi kendilerine köle etmek adına, onlarca kez, kanlı, işkenceli ve hapisli yüzünü göstermekten de zerre çekinmiyorlar, çekinmeyeceklerdir. Zira egemenler için esas olan ne demokrasi, ne de insan hakkıdır. Onun için tek esas; daha fazla sömürüp karına kar katmaktır. Sömürdüğünün iliklerinden damla damla içerken, uyanmasını, düşünmesini ve örgütlenmesini istemez.

Olmayan demokrasinin kandırmacası olan kırıntısını kullanmaya çalışan her birey, gazeteci, muhalif çevre, egemenlerin hışmına uğradı tarih boyu. Günübirlik kapanan gazeteler, onlarca yıl hüküm giyen muhalif gazete sorumluları, gazeteleri satan 17 yasında çocukların sokak ortasında kurşunlanması, yetmedi Engin Ceber örneğinde olduğu gibi karakollarda işkenceli sorgularla öldürmeyi sıradan bir hak olarak gören egemenler; Metin Göktepe’yi hunharca döverek öldürenleri de “kahraman” ilan ediyordu. En pespaye katillerini bile ödüllere boğan, “kahraman”lık mertebesine çıkaranlar şimdiler de internete de sıçramayı vazifeden sayar oldu.

Muhalif gazete ve gazetecilere düşmanlıkta sınırsız olanlar şimdilerde internete sıçradı. Zira değişen ve gelişen çağla birlikte internet vazgeçilemeyen bir araç haline dönüşürken, insanların yaşamların da birebir yer edindi. “benim istedigim gibi düşün ve yaşa” üzerine kurdukları yasaları ve düzenleriyle, muhalif olan herşeye düşman olanlar, şimdi de internet sitelerini demoklesin kılıcıyla boğmak ve susturmak istiyorlar. Demek istedikleri; ya benim yasalarıma uyarsın ya da hapsi boylarsın. Olmadı “kahraman”larımca yok edilirsin! Henüz bu tehditlerin tümünden nasibini almasa da, mapusun soğuk duvarları, kelepçeleri yada sofrasında ki ekmeğine varıncaya kadar almak tehtidiyle karşı karşıya olan biri daha eklendi haber sayfalarına.

Sosyalist Gazete bu davanın elbette takipçisi olacaktır. Lakin sorun, Sosyalist Gazete’den öte tüm muhalif çevrelerin ve gazetelerin de sorumluluğunda olmak zorundadır.

SOSYALİST GAZETE

Alıntı : Sosyalist Forum Yöneticisine İki dava Birden | SOSYALİST GAZETE
Return top