RSS FEED

Sayfalar

SES Şube Başkanı: Can güvenliğimiz yok


Bursa'da 7 ayda iki kez yangın çıkan Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nde yangın alarmının olmadığı, SES Bursa Şube Başkanı Candan Coşkun tarafından da doğrulandı. ETHA'ya konuşan Coşkun, ne hastaların ne de çalışanların can güvenliği olmadığını belirtti.

Muradiye'de bulunan Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nde 7 ayda çıkan ikinci yangında facianın eşiğinden dönüldü. Facia olmamasının sebebi ise yangının erken farkedilmesi. Daha büyük bir yangında hastanede can pazarı yaşanabilirdi. Çünkü ne yangın alarmı ne de yangın sistemi var.

SES Bursa Şube Başkanı ve aynı zamanda Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi iş yeri temsilcisi Candan Coşkun, ETHA'ya konuştu. Hastanenin aylardır yangın uyarı alarmı ve söndürme sistemi olmadığını belirten Coşkun, şöyle devam etti: "Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nde 6 ay önce de hastanenin ameliyathanesinde havalandırmanın mekanik arızasından kaynaklı yangın çıktı. Şimdi ise elektrik kontağından çıktı. Küçük çaplı bir yangındı ama 6-7 ay içinde ikinci bir yangın olayının yaşanması üzücü bir olay oldu. Yangın uyarı sistemi yok hastanede. İdare ile de görüştük. Bayındırlıktan işlemler bekleniyor sistemin yapılması için, onun biran önce yapılması gerekiyor. Hastanede yangın çıkınca alarm veren bir sistem mevcut değil şu an. Biran önce hem hastaların, hem çalışanların güvenliği açısından yapılması gerekiyor. Başka facialara yol açmadan yapılması gerekiyor. Başhekim de, yangın uyarı ve duman tahliye sisteminin hastaneye yapılması için Bayındırlığa başvurdu. Ama 7 aydır yapılmadı."

Tek onkoloji hastanesi ruhsat durdurulamaz

Onkoloji Hastanesi'nin Bursa'da tek olduğunu ve bu yüzden ruhsatı durdurma şansı bulunmadığını kaydeden Coşkun, biran önce sistemin yapılması ve önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Coşkun şöyle konuştu: "Bu konuda acil müdahalede oldukça önemli ama Türkiye'de bu hiç iyi değil. Sadece Onkoloji Hastanesi değil okullar da böyle. Biz buna iş sağlığı diyoruz. İş sağlığı, iş güvenlik önlemleri konusunda ülkemiz çok vahim durumda. Madenlerde ölenleri görüyoruz. Bakın başka ülkelerde insanlar maden göçüğü altında bir şekilde yaşıyorlar. Kurtarılıyorlar ama bizde kurtarma önlemleri hiç iyi değil. Bu önlemlerin ivedilikle alınmasını istiyoruz. Yangın, deprem gibi durumlarda hasta ve çalışan güvenliğini sağlayacak şekilde alt yapıların oluşturulması gerekir. Özel hastanelere ciddi paralar harcıyoruz, ama bu önlemlere gerekli olanı yapmıyoruz."

Başhekimden itiraf

Bu arada, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çıkan yangına ilişkin açıklama yapan Başhekim Macit Gülten, hastanede duman tahliye sisteminin bulunmadığını söyledi. Oysa duman tahliye sistemi, hastanelerde hayati önem taşıyor. Bu sistemin olmamasından kaynaklı Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde 9 kişi yaşamını yitirmişti.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Gülten, "Özellikle hastanede yatan insanlarda oksijen ve havanın daha uygun koşullarda olması gerekiyor. Dumandan en çok etkilenecek kişiler hastalar olacaktır. Hava perdelerinin, duman için tedbirlerin mutlaka olması gerekiyor" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Return top