RSS FEED

Sayfalar

Halkevleri'nden duruşmaya çağrı

İktidar anayasa değişikliği ile ileri demokrasiye geçildiğini iddia ederken Samsun’da 1 Haziran’da tutuklanan Halkevi ve Öğrenci Kolektifi üyeleri 12 Eylül günlerini aratmayan bir mahkemede yargılanıyor. Davada darbe karşıtı eyleme katılmak ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasına delil sayıldı

Samsun’da 1 Haziran günü polisin ev baskınlarında gözaltına alınarak tutuklanan Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri üyesi 5 kişi 21 Eylül’de ilk duruşmasına çıkacak. Samsunluların yargılandığı davanın iddianamesi ise okuyanlara ‘deli saçması’ dedirtecek bir içeriğe sahip.

Referandum kampanyası boyunca Başbakan Erdoğan idam edilen devrimcilerin isimlerini sürekli anmış, onların mektuplarını okurken ağlamıştı. Ancak iddianameye göre Deniz Gezmiş anmasına katılmak ‘terör eylemi’ kapsamında değerlendiriliyor. Mahir Çayan’ın ise yağlı boya tablosunu evinin duvarına asmak ve kitabını bulundurmak dahi örgüt üyeliğine delil gösterilmiş.

Darbeye sadece AKP’liler karşı çıkabilir
Süleyman Demirel, Ali Sabancı ve Abdullah Gül gibi isimlerin Samsun’da protesto edilmesi iddianamede ‘terör eylemleri’ olarak yer alıyor. Daha önce bahsedilen protestolarla ilgili açılmış herhangi bir dava yok.

İddianamenin en ilginç suçlamalarından biri ise “12 Mart 1971 darbesine karşı etkinlik düzenlemek. Bilindiği gibi iktidar, darbelerle büyük bir hesaplaşma içine girdiğini sürekli iddia ederken, destekçilerine kurdurduğu “Darbelere dur de, Darbeye karşı 70 milyon adım” gibi oluşumlara darbe karşıtı eylemler yaptırıyor. Ancak AKP inisiyatifi dışında yapılan darbe karşıtlığının ‘terör suçu’ sayılması dikkat çekiyor.

Halkevleri duruşmaya çağrı yaptı
Halkevleri davayla ilgili yaptığı açıklamayla duruşmaya katılım çağrısı yaparken, “Samsun’da yapılan operasyonla tutuklanan ve haklarında dava açılan tüm Halkevi üye ve yöneticilerinin, üniversite ve lise öğrencilerinin özgürlüğünü kazanmak için verilecek mücadele; Karadeniz’i karartmayacağız diyenlerin; bu ülkede “demokrasinin” sadece iktidarı elinde tutanların dilindeki bir yalana; özgürlüğün yalnız sermayenin sömürü ve talan özgürlüğüne dönüşmesine izin vermeyecek olanların ortak mücadelesidir”dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Return top