RSS FEED

Sayfalar

Tutuklu Halkevcilere ve Kolektifçilere Eskişehir'den destek



Samsun’da 1 Haziran’da sabaha karşı yapılan polis operasyonuyla gözaltına alınarak tutuklanan ve içlerinde Halkevi Şube yöneticilerinin de bulunduğu 5 kişinin 21 Eylül günü yapılacak davası öncesinde Eskişehir’de bir destek açıklaması yapıldı

Eskişehir Halkevleri, tutuklu 5 kişiye destek olmak için, kent muhalefetinin de desteğiyle Eskişehir Halkevi'nde 19 Eylül Pazar günü bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Eskişehir Halkevleri adına basın açıklamasını Eskişehir Halkevi Şube Sekreteri Refik Günel okudu.

Günel yaptığı açıklamada “Yakın dönemde yaşadığımız referandum sürecinde Tayyip Erdoğan sıkça demokrasi ve özgürlükten bahsetmiş ancak bu demokrasi oyununda kurallar eşitlikçi, demokratik, özgürlükçü olmamıştır.Öyle ki Tayyip Erdoğan idam edilenleri anıp ağlayarak ‘darbecilerle hesaplaşma’ yoluna giderken, onları ananları terörist olmakla suçlamaktadır. Samsun’da Halkevi üye ve yöneticilerinin yaşadığı saldırı ülkemizde tüm muhalif unsurların, halkın haklarını savunanların karşı karşıya olduğu tehdidi gösteriyor.Bu ülkede bir anda, haklarını savunmak için örgütlenen “terör örgütü üyesi”, AKP’ye muhalefet eden “terörist” ilan edilebiliyor.AKP’nin 12 Eylül’le hesaplaşma söyleminin, “demokrasi ve özgürlük” savunuculuğunun yalan olduğu sadece Samsun’da Halkevleri üyelerine dönük operasyonla dahi gözler önüne seriliyor” dedi.

Günel’in açıklaması “Samsun’da yapılan operasyonla tutuklananların özgürlüğünü kazanmak için verilecek mücadele; Karadeniz’i karartmayacağız diyenlerin; bu ülkede demokrasinin sadece iktidarı elinde tutanların dilindeki bir yalana; özgürlüğün yalnız sermayenin sömürü ve talan özgürlüğüne dönüşmesine izin vermeyecek olanların ortak mücadelesidir. Tüm Eskişehir Halkını, basınımızı ve değerli dostlarımızı bu ‘dava’ ya sahip çıkmaya çağırıyoruz.” Sözleriyle sona erdi.

21 Eylül’de dava için Ankara’ya gidecekler
Halkevlerinin açıklamasının ardından Öğrenci Kolektifleri adına Ali Emre Mazlumoğlu bir konuşma gerçekleştirdi. Yaptığı konuşmada “yıllardan beri parasız eğitim mücadelemiz AKP tarafından ‘terör’ olarak yaftalanmak isteniyor. İşte bu AKP’nin ‘demokrasi’ yalanını en açık şekliyle bize gösteriyor. Biz 21 Eylülde Ankara Adliyesi’ne bütün üniversitelilerin sesini taşıyarak, mücadelemize sahip çıktığımızı bir kez daha herkese göstereceğiz.

Açıklamaların ardından Eskişehir kent muhalefeti, parti ve sendika temsilcileri tutuklu bulunanlara destek mesajları gönderdi.

Eskişehir Eğitim-Sen Şube Sekreteri İsmail Kara, toplumsal muhalefete yapılan saldırıların yoğunlaştığını, özellikle Halkevlerine yapılan bu saldırının birlikte göğüslenmesi gerektiği söyledi. Şimdi olduğu gibi bundan sonrada Halkevleri ile dayanışma içerisinde olacaklarını belirten Kara konuşmasını bitirdi.

Eskişehir Emekli-Sen Şube Başkanı Suat Başaraner, Samsun’un özel bir yerde durduğunu belirtti. Sadece Halkevlerine değil sınıf mücadelesi veren bir çok kuruma saldırıların arttığını söyleyen Başaraner konuşmasının sonunda ortak mücadelenin büyütülmesine gerektiğinin altını çizdi.

Eskişehir ÖDP il başkanı Mustafa Önçler, “bugünde, bundan sonrada yapılan bu tip saldırılara karşı Halkevlerinin yanında olmaya devam edeceğiz. Aslında bu saldırıların ardından AKP’nin ne kadar demokratik olduğunu görebiliyoruz ve ‘Yetmez Ama Evet’ diyen AKP’nin demokrasisine bel bağlayanlarında ne kadar demokrat bir AKP olduğunu görmeleri için bir fırsattır” dedi. Önçler birlikte mücadeleyi yükseltmek gerektiğini belirterek konuşmasını sona erdirdi.

Eskişehir TKP il Başkanı Oktay Yolsever “Halkevlerine yapılan bu saldırının sadece Halkevlerine yapılmış olarak görmüyoruz. Yapılan bu saldırı bütün AKP karşıtı muhalefete yapılmış bir saldırıdır. Bu yüzden yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. Yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. Referandum sürecinde olduğu gibi bu tip saldırlara karşı omuz omuza göğüs germemiz gerekli” dedi.

Eskişehir EMEP il başkanı Hüseyin Öge ise halkevlerine ve Halkevleri Yöneticilerine yapılan bu saldırıyı kınadığını ve bu saldırılara karşı devrimcilere, demokratlara, yurtseverlere büyük görevlerin düştüğünü belirtti. “Referandumun ardından görüldüğü üzere bizlere düşen görev Emek ve Demokrasi güçleri olarak bir arada mücadeleye devam etmektir.” Diyen Öge konuşmasını sonlandırdı.

Eskişehir EHP il başkanı Can Çoksöyler Sosyalist cepheye saldırıların ve tutuklamaların arttığını ve yapılan bu saldırıların ve suçlamaların anlam verilemeyen şeyler olduğunu, sosyalistlerin verdiği mücadelenin bir terör eylemi gibi gösterilmeye çalıştığını konuşmasında belirtti. Çoksöyler konuşmasının sonunda yapılan bu saldırıyı kınadığını söyledi.

Eskişehir TBİP il başkanı Hasan Yılmaz yapılan saldırıyı kınadığını ve 12 eylülde çıkan evetle beraber bu tip saldırıların artacağının görüldüğünü söyledi. AKP’nin yalan demokrasisine karşı halkın çıkarlarını savunan bir anayasa mücadelesi için birlikte mücadele etmenin gerekliliğini söyleyen Yılmaz konuşmasını sona erdirdi.

Basın toplanısında söz alan Eskişehirliler, mahkemeye giderek tutuklu Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri üyelerine destek olacaklarını açıkladılar;

Sedat Çakır(Gültepe Halkevi yönetim kurulu yedek üyesi-işçi): Samsun ‘da tutuklanan Halkevi üyelerinin koşulsuz salıverilmesini ayrıca kendilerinden özür dilenmesini istiyorum. Neden mi? Halkın haklarını savunmak demokrasi ve özgürlüklerden yana taraf olmak suç değildir teşekkür gerektirir. AKP’nin baskı ve zoru, gözaltı ve tutuklamaları Halkevleri’nin mücadelesini engelleyemez.

H. Cahit DOĞAN (Emekli-Sen Örgütlenme Sekreteri):
Halkın aydınlanmasında öncü güç olan Halkevleri üyelerine yapılan baskı ve tutumları protesto eder tutuklu arkadaşlarla aydınlık günlerde buluşmak dileğiyle.

Öztekin Kıpçak(Eskişehir Halkevi Üst Kurul Üyesi):
Halkın demokrasi ve hak mücadeleleri savunucularının her zaman yanında olacağız.

İlhan Karataş(Eskişehir Halkevi Üyesi):
Tutuklu bulunan Halkevci arkadaşları Sevgi ve Saygıyla selamlıyorum. Barış ve kardeşlik mücadelesinde, emek ve sınıf mücadelesinde yılmadan mücadele eden ve bu yüzden tutuklanan arkadaşlarımızın yolu yolumuzdur. Bu saldırıyı kınıyorum

Dursun Tanrıverdi (Halkevi üyesi):
Yaşananlar AKP Faşizminin ta kendisidir. Bizler halkın hakları mücadelesinde faşizme ve bütün baskılara karşı omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz. AKP’yi ve İktidarına karşı yaşasın Halkın Hakları Mücademiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Return top