RSS FEED

Sayfalar

Yeni Dalga'nın Öncüsü Claude Chabrol Öldü


Fransa ve dünya sinemasının devrimci öncülerinden Claude Chabrol, Paris'te 80 yaşında aramızdan ayrıldı. Fransız burjuvazisinin iki yüzlülük ve kokuşmuşluğunu sergilediği filmlerinin ilki "Le Beau Serge" Yeni Dalga'nın manifestosu sayılıyordu.

Sinemada Yeni Dalga akımının öncülerinden Claude Chabrol, bugün (Pazar) 80 yaşında hayata veda etti. Chabrol'un ölüm nedeniyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
1950'ler ve 60'larda sinemada devrimci bir dönüşümün yolunu açan filmleriyle Yeni Dalga'yı başlatan yönetmenlerden biri olan Chabrol yarım asra yaklaşan kariyeri sırasında 70'ten fazla film ve TV prodüksiyonu gerçekleştirmişti. 1958'de çektiği ilk filmi "Le Beau Serge" (Yakışıklı Serge) aralarında François Truffaut ve Jean-Luc Godard'ın da yer aldığı Yeni Dalga sinemacılarının manifestosu olarak kabul edildi.
Chabrol'ün, Fransız burjuvazisinin üzerindeki saygınlık örtüsünü kaldırarak, ikiyüzlülük, şiddet ve kokuşmuşluğunu sergileyen filmleri gerilim dozuyla Alfred Hitchcock'un yapıtlarıyla da karşılaştırılmıştı.
Soluk soluğa çalışarak hemen her yıl bir film çeken Chabrol pek çok filminin senaryosunu da yazdı. Özgün senaryoların yanı sıra aralarında Madame Bovary (1991) de olan Fransız klasikleriyle Guy de Maupassant'ın öykülerini sinema ve televizyona uyarladı.
En beğenilen filmleri arasında 1968 ile 1970 arasında çektiği "Les Biches," (Dişi Ceylanlar) ve "The Butcher"ın (Kasap) yanı sıra 2000'de çektiği, gözde oyuncularından Isabelle Hupert'in başrolünü oynadığı gizem filmi "Merci pour le Chocolate" de (Sıcak Çikolata) var.
Chabrol'ün, başrolünü Fransız sinemasının devlerinden Gerard Depardieu'nün oynadığı son filmi "Bellamy" geçtiğimiz yıl gösterime girmişti.
24 Haziran 1930'da Paris'te bir eczacının oğlu olarak dünyaya gelen Claude Chabrol kendisi de filmlerinin kaynağı olan burjuva ortamdan gelen biri olmasa o filmleri çekmeye asla cesaret edemeyeceğini söylemişti.
Genç yaşta saygın sinema dergisi "Cahiers du cinema" da film eleştirileri yazmaya başlamadan önce edebiyat ve hukuk öğrenimi gören Chabrol ilk filmi "Le Beau Serge"i çektiğinde henüz otuz yaşına gelmemişti.
2004'te verdiği bütün eserler için Avrupa Film Ödülü'nü alan Chabrol'un üç evliliğinden üç oğlu vardı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Return top