RSS FEED

Sayfalar

Polis şiddetine karşı kampanya

İsveç’te 19 Eylül’de yapılacak olan genel seçimler öncesi bir grup kadın, polis şiddetine dikkat çekmek amacıyla bir kampanya düzenledi.

Gazetelere tartışma yazıları göndererek, imza kampanyaları açarak, meydanlara çıkıp gösteriler yaparak özellikle polislerin kadınlara yönelik şiddetine karşı önlem alınması talep ediliyor. Geçtiğimiz hafta Stockholm’de parlamento binası önünde gösteri yapan kadınlar eylemlerini bu hafta da Emniyet Genel Müdürlüğü önünde sürdürüyor. Ellerinde polis şiddetinin son bulması ve sanık polislerin yargı karşısına çıkarılmasını talep eden pankratlar taşıyan kadınlar önümüzdeki hafta da şehrin merkezindeki Sergel Meydanı’nda bir gösteri düzenleyecek. Kadınlar ayrıca polis şiddetinin son bulması ve suçlu polislerin cezalandırılması için bir imza kampanyası da başlattı.

Lena şiddet gördü, kampanya başlattı

Lena, polis olan eşinin şiddet ve tecavüzüne uğradığı için polise bildirimde bulundu. Aradan 2 yıla yakın bir süre geçmesine karşın soruşturma halen sonuçlanmadığı gibi eşi polis olarak görevini sürdürüyor. Eşinin misillemesinden korktuğu için gizli bir şekilde yaşayan Lena, polislerin şiddetine karşı etkinlikler yapmayı kararlaştırdı. Bunun için de polis şiddetine uğrayan diğer kadınlarla ilişkiye geçti. Örgütlenmeye giden kadınlar polise yönelik suçlamaların polisler tarafından değil oluşturulacak bağımsız bir örgütlenme ve kurum tarafından ele alınıp soruşturmasını talep ediyor.

Çalışmalara sadece polis şiddetine uğrayan kadınlar değil kadın sorunlarıyla ilgilenen kurumlarda çalışan kadınlar da katılıyorlar. Kerstin Akeri, uzun yıllardır erkek şiddetine uğrayan kadınlara yardım eden kuruluşlarla çalışıyor. Bugüne dek hiçbir polisin kadınlara şiddet uğradığı için mahkum edildiğine veya görevden uzaklaştırıldığına tanık olmadığını söylüyor. Polis şiddeti sadece kadınlar değil toplumun değişik kesimleri tarafından tartışılıyor ve önlemler alınması isteniyor.

Polis, polisi aklıyor

Göteborg Üniversitesi’nde hukuk profesörü olarak görev yapan Dennis Töllborg ise polisin şiddet uyguladığı ölümle sonuçlanan soruşturmaları araştırdı. Soruşturmaların uzun sürdüğü, suç işleyen polislerin soruşturmalarının polisler tarafından yürütüldüğü için polislerin aklanmaları ile sonuçlandığını belirledi. Töllberg soruşturmaların polisler değil oluşturulacak bağımsız örgütlenmeler tarafından yapılmasını ve soruşturma sürecinde polislerin görevlerinden alınmalarını öneriyor.



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 yorum:

Yorum Gönder

Return top