RSS FEED

Sayfalar

İspanyol madenciler genel greve gidiyor

İspanya'da maden işçilerini temsil eden 6 sendika, işçilerin maaşlarının ödenmemesine karşı Eylül sonunda 4 günlük grev çağrısı yaptılar.



MADRİD- İspanya'da maden işçilerinin örgütlü olduğu sendikalar ödenmeyen maaşlar ve hükümet yardımları için işkolunda genel greve gideceklerini duyurdular.
Sanayi Bakanı Miguel Sebastian'la maden işçilerinin durumunu konuşmak üzere hükümet binasında bir araya gelen 6 sendikanın temsilcisi, görüşmelerin olumsuz geçmesi üzerine kendilerini binadaki bir odaya kilitlediler ve talepleri karşılanmadıkça orada kalacaklarını söylediler.
Sendikaların ortak açıklamasında "Sanayi Bakanının yanıtlaır bizi tatmin etmedi. Bu yüzden 22, 23,29 ve 30 Eylül tarihlerinde kömür sektöründe genel grev çağrısı yapmaya karar verdik" denildi.
Sendikalar, hükümetin maaşların ödeneceğine dair bir garanti sunmadığını aktardılar.
Halihazırda, Victorino Alonso ve Viloria isimli maden şirketlerindeki işçiler 2 aydır ödenmeyen maaşları için haftalardır yeraltında grevdeler.
50'ye yakın işçi 2 Eylül'den bu yana duşsuz, tuvaletsiz, is kaplı minderlerde yaşayarak direnişlerini sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde binlerce madenci ve destekçileri büyük bir gösteri düzenlerken, hükümeti protesto etmek için yollar ve demiryolları bloke edildi.
İspanya'da, kömürle çalışan kamusal fabrikalar, Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerden kömür ithal ediyor. İşçiler, bunun yerine, söz konusu fabrikaların kaynak olarak İspanyol kömürleri kullanmasını istiyor. Madenciler, bunun için gereken devlet sübvansiyonunu yürürlüğe koymakta başarısız olduğu için İspanya Başbakanı Joe Luis Rodriguez Zapatero'ya tepki gösteriyor.
Kararname Şubat ayında imzalanmış fakat Avrupa Birliği'nin serbest rekabeti bozabileceği endişesiyle askıya alınmıştı.
Hükümet, maden işletmelerinden kömürü kendisi satın alıyor ama işçiler bunu geçici bir çözüm olduğu fikrinde.
Başbakan Zapetero, geçtiğimiz hafta madencilerin kaygılarının farkında olduğunu ve bir çözüm arayışında olduğunu söylemişti. Sanayi Bakanlığı, 15 Eylül'de maden sendikaları ile işçilerin talepleri ile ilgili görüşmek üzere bir araya gelecek.
29 Eylül'deki grev, hükümetin Yunanistan'dakilere benzer bütçe kesintilerine karşı düzenlenen genel grevle aynı güne denk geliyor. 29 Eylül'de Avrupa'nın birçok ülkesinde de kitlesel grevler gerçekleştirilmesi bekleniyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Return top