RSS FEED

Sayfalar

Taylan Özgür'e Ankara'da anma


Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünün devrimci öğrencilerinden Taylan Özgür katledilişinin 41. yılında Ankara Demokrasi Güçlerince anılıyor. Onca yıl geçmesine rağmen katilleri bulunup yargı önüne çıkarılmayan Taylan Özgür için Ankara’da; DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, Ankara Tabip Odası, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, ODTÜ Mezunları Derneği, Devrimci 78’liler Federasyonu ve Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla bir anma etkinliği düzenleniyor.

Ağırlıklı olarak sanat faaliyetini İstanbul’da sürdüren Müzik Gruplarından Ahibba ve Bandista’nın dayanışmasıyla gerçekleşecek anma 23 Eylül Perşembe günü, saat: 19:30’da, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde yapılacak. Taylan Özgür anmasında sinevizyon gösterisi, konuşmalar ve müzik dinletisi olması planlanıyor. Sanatçı Yılmaz Demiral tarafından sunulacak olan anmaya, Ankara’daki üniversitelerden katılımla birlikte ODTÜ öğrencilerinin de kitlesel olarak katılacağı belirtiliyor.

”İlk tetiği sana çektiler, sırtından kurşunladılar”
Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde 21 yaşında bir öğrenci olan Taylan Özgür, 23 Eylül 1969 tarihinde İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Genel Kuruluna katılmak için bulunduğu İstanbul’un Beyazıt Meydanı'nda arkadan sıkılan bir el kurşunla katledilmişti. Taylan Özgür’ün yaşamını yitirmesiyle ilgili bir polis gözaltına alınmış, yargılanmış ve daha sonra delil yetersizliğinden beraat ederek cezaevinden salıverilmişti.

Taylan Özgür’ün aramızdan alınışının 40. yılında annesi Necla ÖZGÜR, 2009 yılında verdiği gazete ilanında TAYLAN ÖZGÜR için şu sözlerle sesleniyordu:

“İnsanı, ülkeni, güzeli sevdiğin için doğrudan, halktan, haklıdan yana başkaldıran bir yüreğe sahip olduğun için kokuşmuş düzeni sarsacak bir başkaldırının gençlik içinde filizlenip örgütleyen ülkeye yayılmasından korktukları için; Taylan Özgür bundan tam kırk yıl önce ilk tetiği Beyazıt Meydanında sana çektiler, seni sırtından kurşunladılar.

Kırk yıl içinde aynı nedenle kaç güzel, kaç yiğit insan daha faili meçhul ya da katili bilinen cinayetlerin kurbanı oldu, tam bilemiyoruz.

Ancak haklı ile haksızın, doğru ile yanlışın savaşları hiç bitmeyecek.
Haklıların, doğrudan yana savaşan yiğitlerin öldürülmesi, hakkı, doğruyu ortadan kaldırmayacak,

Bedeli çok ağır da olsa sonunda hep hak ve doğru, insanlık geçerli olacak.

Seni sevgi, özlem ve onurla kucaklıyoruz.”

Mezar başında da anma var
Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki Taylan Özgür’ün mezarının yanında, 24 Aralık 1970`de Ankara`da Fen Fakültesi önünde faşistlerce katledilen devrimci öğrenci Nail Karaçam yatıyor. Taylan Özgür'ün arkadaşları Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, 6 Mayıs 1972’de idam edilmiş ve vasiyetlerinde Taylan Özgür'ün yanına gömülmelerini istemişlerdi. Bu vasiyete istinaden Taylan Özgür'ün yanındaki 3 mezar yeri de satın alınmıştı. Ancak Denizlerin vasiyeti bu güne dek yerine getirilebilmiş değil.

Taylan Özgür’ün aramızdan alınışının her yıldönümünde, Devrimci 78’liler Federasyonu ve 68’liler Dayanışma Derneği’nce Ankara’daki mezarı başında ortak anma gerçekleştiriliyor. Bu yıl da yine 23 Eylül’de, Devrimci 78’liler Federasyonu ve 68’liler Dayanışma Derneği, saat 12.30’da Taylan Özgür’ün mezarı başında anma yapacaklarını belirtiyorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Return top