RSS FEED

Sayfalar

Nepal'de Maoistler yarıştan çekildi


KATMANDU- Nepal Birleşik Komünist Partisi-Maoist, yedi turdur sonuçsuz kalan başbakanlık yarışından adayını geri çektiğini açıkladı.
Yapılan açıklamada, Prachanda adıyla bilinen Pushpa Kamal Dahal'in parlamentonun yedi seferdir hükümeti seçememesini protesto etmek için adaylıktan çekildiğini belirtti.
Ne Prachanda ne de en büyük rakibi olan Nepal Kongresi'nin adayı, mecliste yedi seferdir tekrarlanan seçimlerde hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu sağlayamamıştı.
Nepal'de, önceki Başbakan Madhav Kumar Nepal'in Maoistlerin etkili muhalefeti karşısında istifa ettiği 30 Temmuz tarihinden bu yana hükümet oluşturulamadı.
Nepal Birleşik Komünist Partisi-Maoist meclisteki sandalyelerin çoğunluğunu elinde tutuyor ama diğer partilerin desteği olmadan hükümet kuracak çoğunlukta ise değil.
YENİ BİR BAŞLANGIÇ YAPMAK İSTİYORUZ

AFP haber ajansına konuşan Maoist liderlerden Baburam Bhattarai, "Ülke, politikacıların kararsızlığının esiri haline geldi" dedi. Bhattarai, "Ulusal birlik hükümeti kurulması yolunda partiler arasında bir mutabakata varılması için yeni bir başlangıç yapılmasını sağlamak istiyoruz. Bu yüzden, yarıştan çekilmeye karar verdik" diye konuştu.
Yeni hükümet için bir sonraki oylamanın 26 Eylül'de tarihinde yapılması planlanıyordu ama oylamanın ertelenebileceği belirtiliyor.
Nepal parlamantosu, ülkenin savaş sonrası barış sürecini tamamlamak ve yeni bir anayasa hazırlamak için 2008 mayısında 2 yıllığına seçilmişti. Fakat, maoistler ile rakipleri arasındaki anlaşmazlıkları çözemeyen parlamento bugüne kadar her iki görevini de yerine getiremedi.
Maoistler, Nepal'de 10 yıl süren silahlı bir savaş verdikten sonra, 2008 seçimleri öncesinde yasal bir parti kurmuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Return top