RSS FEED

Sayfalar

Protestoyu helikopterle bastırdılar

Bu sıralarda Stuttgartlıların gündeminde Stuttgart 21 projesine karşı geliştirilen protesto gösterileri var. Protesto eylemlerinin yanı sıra, çevrecilere karşı kentte polis, operasyonlar da düzenleniyor. Dün akşam saatlerinde ise helikopterlerinde kullanıldığı bir operasyon düzenlendi. Yaklaşık olarak 12 seneden beri planlanan ama şimdiye kadar hayata geçmeyen proje, 2010 şubatında startını aldı. Yeşiller partisi, Sol parti, MLPD ve SÖS çevrecilerin yanısıra çok sayıda STÖ’nün şiddetle karşı çıktığı proje, SPD’nin şimdiye kadar tarafsız tutum sergilemesine karşı, FDP ve CDU tarafından, bu sene hayata geçirilmeye başlandı. Bu projeyle, şimdiye kadar tek yönlü olan merkezi Stuttgart istasyonu, yıkılarak, çift yönlü kullanılır hale getirilmek isteniyor. Milyarlarca Euro’nun harcanacağı bu proje, aynı zamanda doğayı da olumsuz etkileyecek. Stuttgart’dan Ulm şehrine kadar geçtiği yol boyunca binlerce ağacın kesilmesine de neden olacak.

Yalnız Stuttgart’daki Schlossgarten’da 280 yüzyıllık ağacın kesilmesine neden olacak. Bu yüzden, yüzlerce çevreci günlerdir, kurdukları çadırlarda kalarak, 24 saatlik nöbetle eylemde bulunuyor. Pazartesiyi salıya bağlayan gece, 50 kişiden oluşan polis gücü nöbet tutan proje karşıtlarını bölgeden uzaklaştırmak için operasyon düzenledi. Kendilerini ‘Robin Wood’ diye adlandıran protestocular, ağaçlara çıkarak, polise karşı koydu. Bunun üzerine polis, protestocuları ağaçlardan indirmek için, helikopter yardımı getirdi. 4 saat süren operasyon süresinde protestocuları destekleyen yüzlerce kişi Schlossgarten’a geldi. 4 saat sonra, helikopter yardımıyla, ağaçlardan indirilen protestocular, polisler tarafından olay yerinden taşınarak uzaklaştırıldı.

Yıkıma fiili olarak karşı koyuyorlar

28 Şubat’dan beri her Pazartesi günü yürütülen miting ve protesto yürüyüşü, 6 eylül Pazartesi günü, istasyonun kuzey yönündeki yıkım çalışmalarının başlaması üzerine, yoğun protesto ve karşı koymalara neden oldu. Sabahın erken saatlerinde, çevre köylerden gelen traktörler, yıkım araçlarının çalışmalarını önlemek için, oluşturdukları konvoylarla istasyonun kuzey cephesini işgal etti. Kendilerini zincirlerle yıkım yerine bağlayan protestocuları, polis saatlerce müdahale ederek, taşımak yöntemiyle olay yerinden uzaklaştırdı. Akşama doğru, saat 16 civarında toplanan 100 bine yakın protestocunun eylemi neticesi, yıkımlara kısmen ara verilmek zorunda kalındı. Göstericiler, cuma günü akşam saat 19:00’da Rotebühlplatz’da CDU ve SPD parti binalarının bulunduğu yerde barış zinciri oluşturarak, ardında Schlossplatz’da miting düzenleyecek.


yeni özgür politika

0 yorum:

Yorum Gönder

Return top